fbpx
Gå till...

Så var första året på Forsbergs – enligt studenterna

På sistone har det varit mycket fokus på våra avgångsstudenter – de som nu har tagit examen och är redo för att börja sina jobb som landets bästa kreatörer. Men hur har ettorna haft det under första året och vad ser de fram emot i tvåan? Vi har pratat med en copywriter, en GDR-student och en gamestudent och bjuder på lite längre sommarläsning med deras reflektioner.

Hej Sara Edbom, du har precis gått ut ettan i Grafisk design och reklam. Har du fått några oväntade insikter under året?

Hallå där. Det är ingen bra idé att rucka på basic behov som sömn och mat för att kunna vara i skolan och jobba. Skolan är väldigt krävande psykiskt, fysiskt och socialt. Ibland när det är mycket att göra så är en paus i form av mat och vila det bästa du kan ge dig själv. Self love går före allt. <3

Berätta gärna om något projekt ni har gjort i skolan som du tyckte var extra roligt!

En av de sista sakerna vi gjorde i ettan var att medverka i D&AD New blood som är en internationell tävling med olika briefer som unga kreatörer får ta sig an. Jag och Josefine arbetade med en brief från Dropbox paper som gick ut på att använda grafisk design för att engagera människor kring ett ämne vi brann för.

Vi valde att arbeta med härskartekniker inom reklambranschen eftersom vi vill se förändring när vi kommer ut i branschen. Problemet är att arbetsplatser fortfarande har svårt att se och hantera härskartekniker, pga bristande analys och förståelse för att de används som maktmedel mot främst personer i minoritet, så som kvinnor. Insikten låg i att härskartekniker borde vara lika lätt att få bort som att tvätta händerna; därför tog vi fram ett städkit med namnet OBS (Office bullshit) där varje städprodukt representerar en härskarteknik. Detta projekt bevisade för oss att vi kan göra så mycket med grafisk design och att vi alltid ska lita på vår magkänsla i vad vi tycker är en bra idé. Projektet finns på bild överst i inlägget!

Allt är inte guld och gröna skogar osv. Vad gillade du minst?

Privatlivet hamnar lite i kläm eftersom det är så himla roligt att vara i skolan och jobba, det finns inte tillräckligt med timmar på ett dygn för allt som är kul.

Vad tänker du kring årskurs 2?

Jag är redo, men jag kommer sakna tvåorna, de har varit så himla fina mot oss i år. </3

Var praktiserade du och hur var det?

Jag var på AWB kommunikationsbyrå vilket var väldigt bra och givande. Det jag gillade var att de har både PR och kreatörer under samma tak, vilket gör att de får ett strategiskt tänk som var toppen. Eftersom de är få kreatörer och inte så stor byrå så kom jag väldigt nära arbetet och fick göra väldigt mycket. Jag hade också turen att hamna mitt i deras mest aktiva period vilket gjorde att det var direkt in i produktion vilket passade mig som gillar högt tempo. Jag ska faktiskt praktisera mer under sommaren men på ACNE istället.

Level 1 och 2 från SGA-projektet. Spelet heter Elle.

Hej Stina Enberg! Du har precis gått ut första året i Game. Har du fått några oväntade insikter under året?

Då jag, precis som många i min klass, började game art med traditionell målarbakgrund och i princip aldrig jobbat med digitala medier tidigare så är det rätt häftigt att vi hunnit lära oss så otroligt mycket bara på ett år. När man tänker efter så är det ganska ofattbart att vi får lära oss så många saker och fördjupa oss i något som vi alla älskar på heltid!

Berätta gärna om något projekt ni har gjort i skolan som du tyckte var extra roligt!

Vi har haft många spelprojekt under året och många har varit lika roliga så det är lite svårt att välja ut något specifikt egentligen. Det enda jag kommer att tänka på är det allra senaste grupprojektet för SGA (Swedish game awards), där jag bland annat var delaktig i level design under 3 veckor. Jag lärde mig att hantera spelmotor som Unity, vilket har varit användbart för mig i alla nästkommande projekt.

Allt är inte guld och gröna skogar osv. Vad gillade du minst?

Om det är något som jag inte riktigt är nöjd med så skulle det vara vår vinteruppgift, som var och en skulle arbeta på under vinteruppehållet, jag hade inte samma fokus och jag tror att jag la för lite tid på den helt enkelt. Ju mer man involverar sig, i grupp eller individuellt, så blir det mycket roligare utan tvekan och man gör allting så mycket bättre.

Vad tänker du kring årskurs 2?

För min personliga del så hade jag föredragit att inte ha alltför många grupprojekt, det är förvisso lärorikt och givande, men jag skulle personligen vilja fokusera på egna projekt så att jag kan bygga upp en stark portfolio. Jag tror att det kommer vara fallet under andra året. Det är många av oss som ännu inte kommit ut i praktik och kommer att börja ge oss ut på arbetsmarknaden någon gång nästa år innan vi tar examen. Då gäller det att hinna producera det allra bästa man kan och att försöka nå ut så mycket som möjligt på sociala medier som Artstation etc.

Hej Pontus Wiberg! Du har precis gått ut första året i Copywriter-utbildningen. Har du fått några oväntade insikter under året?

Korrekt. Angående om jag fått några oväntade insikter – både ja och nej. Eftersom jag inte hade några specifika förväntningar, utan istället förväntade mig vad som helst, så blev ingenting egentligen oväntat. Jag tänkte att jag skulle vara öppen för allting, och det har jag och alla andra verkligen varit. Visst har vi lärt oss en god del och fått många nya insikter – men jag personligen skulle inte kalla dom för oväntade.

Berätta gärna om något projekt ni har gjort i skolan som du tyckte var extra roligt!

Vi hade ett bokprojekt med vår oerhört karismatiske lärare Sören Bondeson som byggde på att vi i klassen fick välja varsin bok från bokförlaget Ordfront och göra en marknadsföringskampanj för vald bok. Jag och min eminente klasskamrat Erik Nordström valde Bob Hanssons bok Tankar för dagen – manual för ett snällare liv och byggde upp en tämligen bred marknadsföringskampanj som sedermera bitvis sattes i realiteten till följd av att både Bob och Ordfront gillade idén när vi presenterade den för dom.

Allt är inte guld och gröna skogar osv. Vad gillade du minst?

Har gillat det mesta och har således svårt att peka ut någonting specifikt som varit tråkigt. Men det är klart att vissa grupprojekt har tagit på psyket i sviterna av att man inte kan komma överens. Alla vill i regel fred, men räds inte krig. Men med facit i hand, även om man inte gillat stunderna då man kört fast så är det i efterhand härligt att kunna se på det genom ett annat fönster – att alla verkligen tror på sin idé och vill göra ett så bra arbete som möjligt. Då är det viktigt att ha högt i tak och våga agera om någonting är snett.

Vad tänker du kring årskurs 2?

Att det kommer gå fort, förmodligen fortare än första året. Allt vi lärt oss i ettan kommer vi nu alltmer sätta i praktiken samtidigt som vi lär oss nya saker och utvecklar vår repertoar. Vidare kommer det naturligtvis bli svinroligt att träffa alla nya ettor och all den potential som finns där.

Var praktiserade du och hur var det?

Jag praktiserade på bokförlaget Ordfront. Det var bra. Jag tänkte att jag skulle testa på att praktisera på ett bokförlag i ettan och vidare en byrå i tvåan så jag har testat på de två saker jag varit mest nyfiken på. Ordfront var varierande. Fick skriva en del texter åt både Ordfront och Galago samtidigt som jag läste en del manus och jobbade en del med just Bob Hansson och Sven Wollter som nyligen släppt sin debutroman.

Med det här tar bloggen lite sommarlov och är tillbaka i augusti. Så länge får du gärna följa oss på Instagram, där kommer det dyka upp lite inspiration till dina stunder i hängmattan. Ha en skön sommar!