fbpx
Gå till...
storytelling

Rana Eshtiagh om storytelling: ”Vem är ditt varumärke?”

Det pratas ofta om storytelling som en viktig pusselbit när det kommer till reklam och att bygga varumärke. Det som kan låta krångligt är egentligen ganska självklart. Rana Eshtiagh, varumärkesstrateg och lärare på vår kvällskurs Digital Creative, berättar mer.

– Många företag fokuserar sin verksamhet utifrån sina produkter. De har särskilda produktavdelningar med produktchefer och lägger enorma resurser på produktutveckling – men de glömmer mottagaren, den målgrupp de vill nå. Det är sällan produkterna i sig som får oss att välja ett varumärke framför ett annat, neurologiskt och psykologiskt är vi trådbundna till våra känslor, säger Rana.

En kompis som du tycker om

Vad är det då som får oss att snegla mer åt det ena varumärket än det andra – att tipsa våra kompisar om det, att använda produkterna med stolthet? Jo, det är där storytelling kommer in i bilden. Varumärket väcker känslor hos oss. Vi har en relation till det.

– Förtroende är inget som går att sälja på en hylla. Varumärken som bara fokuserar på sina produkter har ett bäst före-datum. Kunderna kan tröttna på produkter och tjänster som inte skalar upp i takt med samhällsutvecklingen hamnar snabbt efter. Det gäller att erbjuda något mer än bara det tillfälliga, det handlar om att vilja bli en del av människors liv, säger Rana.

– Det företag som har en tydlig personlighet och bygger relation till sin målgrupp får dem att slappna av, och bjuda in. Storytelling är det som får folk att öppna dörren. Alltför många insisterar fortfarande på att slå in den dörren.

– Apple är alltid det bästa exemplet. De förstår, respekterar och bidrar till att förenkla människors vardag på ett vördnadsfullt sätt. Det känns genuint, utan påklistrade detaljhandelsleenden. De har något som gör kunden exalterad, de finns där för dig, säger Rana.

Vad säger vi och vem pratar vi med?

Rana berättar om ett exempel från verkligheten, ett veganskt klädmärke som hon har jobbat med. Tanken var god, de hade bra cred och rykte, men de sålde för lite. Rana hittade anledningen: deras veganska och medvetna klimatsmarta målgrupp hade helt enkelt inte råd.

– De som istället köpte kläderna var modeintresserade personer med god ekonomi men som kanske inte brydde sig lika mycket om det veganska. Genom att göra deras storytelling mer inkluderande kunde de fortsätta sälja samma plagg men gentemot en bredare målgrupp. Vill man rädda världen kan man inte vara småsint. Det veganska är nu en bonus för köparen, och det är till syvende och sist detta det handlar om – att sprida kunskap och glädje. Det handlar om att väcka rätt känslor hos människor, säger hon.

Rana tar upp det här och annat relaterat till storytelling, varumärkesbyggande och PR under kvällskursen Digital Creative i vår.