fbpx
Gå till...

Vår copylärare Embla: Fler kreatörer borde våga frilansa!

Embla Sue Panova är copywriter och varumärkesstrateg – men också huvudlärare för copytvåorna här på Forsbergs. Hon har frilansat i många år och hunnit med alltifrån reklamuppdrag till barnböcker. Här ger hon sina bästa tips till frilansande kreatörer och uppmanar fler att våga frilansa.

– För mig började det med att jag inte alls visste vad jag ville bli när jag blev stor. Ingen av lapparna utanför syokonsulentens kontor kändes lockande. Jag visste bara att jag gillade att skriva. Jag var kass på grammatik men bra på historier. Så fick jag kontakt med en pappas kompis som var copywriter och insåg att det var min grej, berättar Embla.

Vägen till egenföretagare

Efter en kvällskurs i copywriting satsade Embla på en heltidsutbildning och började därefter jobba på reklambyrå.
– Sen brast IT-bubblan men jag fick vara kvar på mitt jobb. Jag kände dock att jag bara satt av tiden, jobbade in lunchen för att få gå tidigare och började undra om jag hade något fel i huvudet som inte ville jobba när jag hade fått mitt drömyrke! Så småningom insåg jag att det var formen som inte passade mig, att sitta på kontor. Så jag startade en egen reklambyrå med min dåvarande partner. Vi körde den i lite över 10 år.

Embla har alltid känt att hon är ämnad till att vara egenföretagare. Möjligheten att kunna sticka iväg tre timmar mitt på dagen och jobba på kvällen istället, eller att ta ledigt mitt i veckan, tilltalar henne. Och att inte jobba heltid.
– Kreatörer måste ju ha ett flow och för mig passar det inte att vara kreativ i ett öppet kontorslandskap.

våga frilansa

Ett av Emblas jobb. Årets sommarkampanj för LO ung finns bl a här. Filmer som gått på bio och viralt finns här. ”Vi valde att lyfta verkliga exempel ur ungas jobbvardag – det finns ingen anledning att hitta på när verkligheten redan kan vara så knasig”, säger Embla.

Ett liv utan söndagsångest

Att våga frilansa ger en möjlighet att sitta och jobba var man vill, jobba de tider man mår bäst av och den mängd timmar i veckan som känns bäst. Det kan också ge en större möjlighet att göra helt andra typer av projekt – Embla har t ex skrivit både barnböcker och serietidningsmanus för Scooby-Doo och Tom & Jerry. Men självklart finns det nackdelar också, som en oro över framtiden, åtminstone om man som Embla inte jobbar med fasta kunder utan mer projektbaserat. Ändå har hon aldrig ångrat sig.

– Jag har aldrig söndagsångest. Jag har ju min frihet. Den där friheten smittar av sig så hela tillvaron för det mesta känns svinhärlig. Sen kan det så klart vara kämpigt ibland med vissa kunder eller projekt men det hör till undantagen. Ibland jobbar jag i team, andra gånger själv, beroende på hur uppdragen ser ut. Vissa gånger jobbar jag mot byråer som anlitar mig som konsult, andra gånger har jag egna kunder som jag jobbar med.

Att inte ha fasta uppdrag innebär att hon periodvis får jobba dygnet runt och i andra perioder är helt ledig. Men det jämnar alltid ut sig och hon har lärt sig att leva med oron.
– Efter en tid lär man känna de där cyklerna, men det har varit en utmaning att kunna njuta av den lediga tiden när den kommer, och passa på att samla kraft inför en ny intensiv cykel. Jag har även valt att jobba hemma och inte sitta på plats förutom vid möten och workshops. Jag skriver bäst hemma. Som frilansare har jag inget behov av att hasa runt kaffebryggaren på kontoret och vänta på att något ska hända.

Viral kampanj om mäns våld mot kvinnor på hurpratardu.se

Disciplin och variation

Alla frilansande kreatörer känner igen sig i frågan: ”Men hur får du disciplin att jobba hemma?” och ”Saknar du inte att ha kollegor?”
– Jag är bortskämd och van vid att kunna bestämma om jag vill ha tyst omkring mig eller om jag behöver vräka på musik. Jag vill gärna ha fint hemma för att kunna fokusera på jobbet så jag brukar bädda och vika tvätten innan jag sätter igång. Men jag gör hellre det än att sitta på en kontorsstol med 500 andra. Det är nog individuellt vad man trivs med, men många som sitter i kontorslandskap skulle säkert föredra att ha ett eget rum att gå in i när de behöver fokusera.

På många sätt är frilansandet den nya tidens sätt att jobba. Det pratas om digitala nomader. Arbetsgivaren plockar ihop de kompetenser som behövs till olika projekt. Embla beskriver det som att det både är en tillgång för kunden och lyx för kreatören att kunna jobba med sådant man verkligen bryr sig om.

– Jag tror att är man en frilansande typ så har man en klåda i kroppen. Man vill bestämma över sin egen tid och göra saker på sitt sätt. Man kanske måste vara lite koko och våga kasta sig ut. Jag har svårt att ha chefer. Jag gör gärna som folk säger men jag vill omge mig med folk som tror på samma väg som jag. För den som är sugen är det ingen stor ekonomisk investering att testa frilanslivet. Har man sin dator och sig själv kan man bara köra igång. Vill man hyra plats på ett kontor blir det några extra tusenlappar förstås, men det kan ju vara värt att prova. Funkar det inte kan man ju helt enkelt börja söka anställning eller leta efter uppdrag på halvtid för att ha en grundtrygghet.

Konsten att skaffa kunder

En annan vanlig fråga från den som inte frilansar eller den som vill men inte vågar: Hur skaffar du kunder? I Emblas fall handlar det om ett kontaktnät som byggts upp under många år men i början kan man förstås behöva leta på egen hand.
– Ofta snubblar jag över mina uppdrag, alltså att jag känner någon som tipsar om mig eller att jag själv har kontaktat företag jag gillar. Men egentligen har jag ingen metod. Jag är sämst på att nätverka. Jag minns när vi skulle gå på byråfester när jag gick i skolan och visa upp oss och jag alltid stod och pratade med receptionisten istället, eller vem jag nu tyckte var trevligast, inte nyttigast att känna. Men det har funkat ändå för mig, jag är nöjd om jag får ha ett fritt liv med ok standard och kanske kan unna mig att köpa en tröja i onödan också, emellanåt.

Den som vill komma igång och inte har något kontaktnät än kan hålla koll i Facebookgrupper som Jobbtips inom kommunikation och liknande. Vill man sitta på plats men frilansa finns Stockholms skrivbyrå och andra frilanspooler med fokus på kreatörer.
– Det kan vara bra att ha en AD att teama upp sig med också, då kan man hoppa in som team på tillfälliga frilansuppdrag, så får kunden bägge kompetenserna direkt, eller om man skaffar egna kunder. Det är lite kämpande emellanåt och man måste hela tiden vara nyfiken. Man måste behålla lusten i vår bransch. Tappar man den har man ingenting. Sitter man på byrå och undrar vad fan man gör där tycker jag absolut att man ska våga frilansa.