fbpx
Gå till...
Christina Knight

Christina Knight: ”Efter #metoo kände jag ett behov av konkreta åtgärder”

Christina Knight har lång erfarenhet av reklambranschen, som copywriter och Creative Director på ett antal stora reklambyråer. De senaste åren har hon frilansat och föreläst, bl a för studenterna på Forsbergs i ett normkritiskt projekt. Hon brinner för att lyfta fram framgångsrika kvinnor, vilket manifesterades i boken ”Mad Women – A Herstory of Advertising”. Nu är hon aktuell med ”Not Buying it – A Guide to a New Era of Advertising”. Vi har pratat med henne om framtiden, hur man hanterar en ojämställd bransch och vad hon vill tipsa framtida reklamare om. 

Hej Christina Knight! Du är aktuell med en välbehövlig bok för kommunikationsbranschen, Not Buying It – A Guide to a New Era of Advertising. Hur uppstod idén till den här boken?

Efter min förra bok Mad Women – A Herstory of Advertising 2013 upplevde jag att debatten kom igång rejält när det gäller bristen på jämställdhet och mångfald i kommunikationsbranschen. Vi fick välbehövliga diskussioner om kvinnors upplevelser av byråkulturer och inte minst vad konsekvenserna blir för reklamens kvalitet och uttryck, när vi saknar många perspektiv och erfarenheter. I och med det och inte minst i och med den omvälvande #metoo-rörelsen, kände jag alltmer att det fanns ett behov av konkreta åtgärder. Det är ju uppenbart att situationen är ohållbar och jag upplever att många med mig, efter alla samtal och berättelser, längtade efter lösningar och åtgärder. Så föddes idén till boken – en handbok med tips på konkreta åtgärder.

I boken får man handfasta tips för att hantera sexuella trakasserier, härskartekniker, att ta plats, löneförhandla osv. Vill du dela med dig av ett par tips?

Många av dessa utmaningar går att härleda till frågan om ledarskap – finns det ett tydligt ledarskap som sätter tydliga gränser för vad som tolereras och vad som är icke-accepterat beteende? Finns det ett ledarskap som möjliggör och inspirerar till mångfald och jämställdhet? Det är ledarskapets ansvar att i möjligaste mån möjliggöra det goda arbetsklimatet – och det är samma ledarskaps ansvar att hantera eventuella fall av t ex härskartekniker och sexuella trakasserier. Svaret på frågan är alltså att det måste finnas goda ledare, en HR-funktion, en Whistleblower-funktion osv som i sig signalerar vad som gäller, som gör det möjligt för kvinnor att ”rapportera” och som också hanterar eventuella incidenter professionellt.

Svaret är alltså att alltid tala med sin närmaste chef – eller om det är omöjligt – med sitt fackförbund. När det gäller t ex härskartekniker finns det också en hel del man kan göra som individ, både i stunden och efter att ha blivit drabbad – men det får du läsa om i boken! Grundläggande är dock att du har rättigheter och du har rätt att markera och säga ifrån när du utsätts och drabbas. Det får vara slut på att tiga och lida.

Citat ur Christina Knights nya bok.

Själva anledningen till att den här boken behövs är förstås en ojämlik bransch. Har du ändå märkt någon positiv skillnad när det gäller härskarteknik, sexuella trakasserier osv under din långa karriär som copywriter och creative director? 

Jag tycker att det har blivit bättre både på grund av att kvinnorna blivit fler i branschen och att vi levererar starkt och framgångsrikt. Vi är att räkna med! Jag tycker också att kvinnor blivit bättre på att känna till och uttrycka sina rättigheter och att agera solidariskt med varandra; att stå upp för varandra. Att vi delat erfarenheter t ex genom #metoo gör ju att fler inser att de inte är ensamma och fler därmed kan och vill gå samman för att förändra spelplanen.

I en föreläsning du höll på Forsbergs för något år sedan nämnde du fenomenet att många kvinnor lämnar reklambranschen efter några år – antagligen just pga sådant du tar upp i din nya bok. Hur får vi bukt med det här och hur motiverar vi unga kvinnor som egentligen vill vara i branschen men kanske inte orkar?

Ja, istället för att ’lean in’ så tror jag fler och fler kommer att välja att ’lean out’ vilket jag också uppmuntrar till i boken. Att välja att lämna är ofta ett modigt beslut som markerar att man inte är imponerad av eller ställer upp på den rådande ordningen. Jag tror också att vi måste lyssna mer uppmärksamt till de kvinnor som lämnar – i boken skriver jag att den viktigaste person man kan prata med på en byrå är den kvinna som just valt att lämna. Ledarskapet måste lyssna och förstå att mycket av det som skaver för den som väljer att lämna, skulle kunna inspirera ett förändringsarbete som skulle gagna många fler, ja hela branschen och hela marknaden (varumärken och konsumenter). En reklambyrå som är mer inkluderande och jämställd, både vad gäller kön, ålder och socio-ekonomisk/etnisk bakgrund, är mer kreativ och framgångsrik än andra eftersom man har större chans att spegla och förstå vårt diversifierade samhälle och vara mer relevant för fler målgrupper. Att inte lyssna och ta det på allvar när många kvinnor lämnar branschen är att inte vara seriös kring relevans, kvalitet och lönsamhet.

Såhär ser Christina Knights nya bok ”Not Buying it” ut.

Vad kan branschen göra efter #metoo för att ta nästa steg mot en mer jämlik och trygg bransch tänker du?

Läsa mina böcker! Nej, men allvarligt talat, varje reklambyrå som har förstått vikten av att vara relevant och att skapa relevant kommunikation som skapar lönsamhet för kunder och varumärken, måste ta sig en allvarlig funderare kring hur man rekryterar och varifrån, dvs hur man bemannar sin arbetsplats med fler perspektiv och erfarenheter. Man måste också vara tydlig med vilka värden man premierar; vilken värdegrund man verkar utifrån. Självklart ska en jämställdhetsplan och lönekartläggning göras regelbundet, såsom lagen faktiskt föreskriver, men det får inte stanna i en symbolisk, numerisk exercis –förståelsen för inkludering, jämställdhet och mångfald måste förstås och jobbas med på riktigt, med en genuin övertygelse som behöver genomsyra hela organisationen och kommuniceras tydligt av ledningen. När man lyckats med allt detta kan man tävla i den utmärkta tävlingen ”Guldvågen” och kanske få stoltsera med att vara Sveriges mest jämställda byrå – tänk att kunna vara en så attraktiv arbetsplats för nya, unga talanger och för potentiella uppdragsgivare och varumärken. Jämställdhet är en framgångsfaktor!

Vill du lägga till något om boken eller annat?

Jag hoppats att Not Buying It också ska läsas av många män – både av de som själva jobbar i kommunikationsbranschen och av dem som har en partner som jobbar där. Jag tror att många fler behöver känna till och förstå kvinnors utmaningar i branschen för att vi ska slippa höra saker som ”Du är för känslig” eller ”Äsch, du inbillar dig bara” osv.

Har du något du vill säga till framtidens kvinnliga kreatörer som går på reklamskolorna idag?

Ni anar inte hur viktiga ni är för den framtida kommunikationsbranschen! Era erfarenheter och perspektiv är avgörande för att jämställda byråer ska kunna vara relevanta och kommunicera med samhällets diversifierade målgrupper, där kvinnans ekonomiska ställning och köpmakt bara blir en alltmer avgörande faktor för varumärkens överlevnad. Ni behövs!

Följ Christina Knight på Facebook och spana in hennes sajt!

Vill du vara med och förändra reklambranschen? Nu är det dags att söka till våra heltidsutbildningar, läs mer här