fbpx
Gå till...
återvinning

5 saker du (kanske) inte visste om återvinning

Snart är det dags för vår julmarknad, som går i återbrukets tecken. Apropå det tänkte vi prata återvinning en stund. Det finns nämligen en hel del förvirring kring vad som kan och inte kan återvinnas. Här kommer en lista på 5 grejer som kan vara svåra att hålla reda på!

#1. Vissa typer av papper kan inte återvinnas

Visst skulle man kunna tro allt som är gjort i papper kan återvinnas, men tyvärr stämmer inte det. Kvitton, kuvert och post it-lappar är exempel på saker som faktiskt kan försämra eller till och med förstöra återvinningsprocessen. De måste alltså slängas i de brännbara soporna istället.

#2. Plastfolie kan återvinnas

Det är vanligt att plastfolie slängs i de vanliga soporna, men det ska faktiskt sorteras som mjukplast!

#3. Dricksglas kan inte återvinnas

Har du tappat ett glas i golvet? Sortera inte det trasiga glaset i glasåtervinningen. Dricksglas har nämligen inte samma glaskvalitet som till exempel glasburkar och kan därför försvåra återvinningen. Det du istället ska göra är att sortera glaset som grovsopor.

#4. Lego kan gå till återvinning

Ja, det stämmer faktiskt – lego kan återvinnas! Släng det alltså inte i de brännbara soporna utan sortera det som hårdplast. Har du lego hemma som inte används längre kan du även lämna in det till en second hand-butik.

#5. Almanackor kan inte återvinnas

Året börjar närma sig sitt slut. Kanske funderar du på att köpa en ny almanacka inför det nya året? Lägg inte din gamla almanacka i tidningssorteringen för den kan tyvärr inte återvinnas. Den ska alltså sorteras som brännbart. Anteckningsblock kan å andra sidan återvinnas, se bara till att ta bort ryggen om det är ett spiralblock.

Källa: atervinningsbar.se

Texten är skriven av Dejana i Copy 1. Läs mer om vår julmarknad här.