fbpx
Gå till...

Tre tidigare Forsbergs-studenter om vad de gör nu

Vi är alltid nyfikna på vad våra tidigare studenter har för sig och hur det har gått för dem efter att de gått ut skolan. Vi haffade tre av dem för att kolla läget – Alice, Agnes och Jakob.

Hej, när gick du ut Forsbergs och vad pluggade du?

Agnes Johanson: Jag gick ut sommaren 2017 efter att ha läst Grafisk design och reklam i två år.
Alice Isakson: Jag gick också ut 2017 och pluggade Grafisk design och reklam.
Jakob Ekelund: Jag är färsking, gick ut i maj i år efter att ha läst Grafisk design-programmet. Innan det har jag tagit en kandidatexamen i Medieteknik med fokus på tryckproduktion vid Malmö universitet.

Vad jobbar du med idag?

Agnes: Jag jobbar som AD/kreatör på EC Sthlm, en designbyrå inom PwC:s nätverk. Designar till tryck och hemsidor. Samarbetar med strateger, UX-designers, industridesigners, utvecklare och storytellers i olika varierande projekt. Det kan t ex vara att skapa helt nya varumärken och identiteter, redesigna och utveckla hemsidor/appar eller utforma workshops/designprintar.
Alice: Idag jobbar jag på en byrå i Amsterdam som heter Anomaly. Jag har en provanställning till sista november och sen får vi se, men än så länge känns allt superbra.
Jakob: Jag är designer på designstudion Kurppa Hosk, ritar framförallt typsnitt och arbetar med andra typsnittsrelaterade projekt.

Har du hunnit göra något mer efter skoltiden?

Agnes: Jag jobbade på Grön Ungdom medan jag pluggade, så var kvar där ett tag innan jag hamnade här på EC Sthlm.
Alice: Jag hann plugga ett helt år till på Hyper Island i Stockholm. Valde en vidareutbildning för folk som redan har minst två års erfarenhet av reklam, design eller liknande. Kursen heter Design Lead och i slutet av den utbildningen valde jag att ansöka om praktik hos Ogilvy Amsterdam och fick en plats. Bodde alltså här i tre månader i våras också. Jag rekommenderar verkligen Amsterdam för de som vill testa något nytt, men ändå inte bli helt chockad av storleken på staden eller annat som kan kännas skrämmande när man flyttar till en ny plats.
Jakob: Under sommaren jobbade jag på en inhouse-byrå där jag även jobbade under skoltiden.

Följ EC Sthlm här och Agnes eget konto här.

Grejerna som Alice jobbar med är än så länge hemligstämplade eftersom de är under produktion. Men här kan du spana in hennes gamla portfolio från när hon sökte praktik i Amsterdam. Hon säger:

– Kanske kan det lugna någon där ute när det kommer till att ha en perfekt portfolio. För det handlar inte om att göra den perfekt, utan att måla upp rätt bild av vem du är och vad du kan tillföra företaget.

typsnitt

Grinta är ett typsnitt som Jakob Ekelund har jobbat med länge.

Jakob, vill du visa exempel på något du har gjort?

Jakob: Grinta är mitt lilla love child. Det är mitt första typsnitt som jag började rita under andra terminen på Forsbergs. Det är fortfarande inte helt färdigt och kommer eventuellt aldrig bli heller, men det har blivit som en del av mig de senaste åren och jag är rädd för att färdigställa det. Det går att se på min sajt HÄR, och om man är intresserad av en testversion kan man höra av sig. 

Alice, hur är det att jobba utomlands och hur hamnade du där?

Efter praktiken på Ogilvy var jag ganska säker på att jag ville stanna längre i den magiska staden som ständigt fick mig att skratta, le, skrika, förundras och förändras. Jag var inte klar med äventyret helt enkelt. Jag frågade på byrån om de behövde en till, det gjorde de inte, men de erbjöd sig att hjälpa mig att hitta något. Jag åkte hem till Sverige (mina pengar var väldigt slut) och sökte massa jobb därifrån. En dag hör en kille som heter Tim av sig på Linkedin och hälsar från min mentor på Ogilvy. Han frågar helt sonika om jag fortfarande letar jobb och om jag kanske är nyfiken på Anomaly Amsterdam. Vi planerar in ett Skypemöte som jag sen tar emot i min mammas trädgård i Stockholm. De förklarar att de vill para ihop mig med en av deras Copywriters som precis har separerat från sin kreativa partner. Jag och Leanne (som hon visar sig heta) har också ett Skypemöte. Denna gång får jag ta emot det ute i skogen hos mina farföräldrar, det hackar av den dåliga uppkopplingen, men vi skrattar och pratar om att reklambranschens kreativa gren behöver fler kvinnor och säger att det här, det känns bra. Tre veckor senare är jag tillbaka i Amsterdam, letar rum och äventyrar med mina vänner. Den 3 september började jag min provanställning och nu far vi se, men får jag välja fortsätter äventyret länge till.