fbpx
Gå till...

Alla kan skriva – eller?

Drömmer du om att skriva, men har svårt att komma igång? Eller är du en skrivande människa som kör fast ibland? Då är boken Alla kan skriva av Embla Sue Panova, Micke Rosén och Anna Kleinwichs Magnusson, som alla jobbar som copywriters och skribenter, något för dig. 

Boken innehåller 365 skrivövningar av olika slag, en om dagen om du vill, med syftet att få igång kreativiteten och vässa pennan. Eftersom både Embla och Micke är lärare hos oss blev vi extra nyfikna. Embla berättar:

– Min egen resa till att börja skriva var inte alls så självklar och jag tänkte att om människor bara fick en lägre tröskel in i skrivandet så tror jag att alla kan skriva. Jag pratade med Anna på Stockholms Skrivbyrå och vi kom på att en uppgift om dagen i ett år skulle vara ett bra format för en inspirationsbok. Sedan teamade vi upp med copygurun Micke Rosén. Jag brukar skoja om att det var för att vi behövde en vit, medelålders man, men faktum är att tre kompletterar varandra väldigt bra.

Boken Alla kan skriva innehåller 365 skrivövningar.

Bättre skribent med lägre trösklar

Embla säger att målgruppen – tvärtemot vad man lär sig på reklamskola – är nästan alla.
– Åtminstone de flesta. Jag tänker mig att sådana som jag själv, som har skrivit i åratal och i ärlighetens namn sällan tar en omväg för att ”bara testa lite”, kan ha stor nytta av prestigelösa uppgifter som inte är på blodigt allvar.

Självklart passar boken även för personer som inte tror att de kan skriva, men ändå vill göra det. Eller de som hatar att skriva men ofta åker på det.
– Boken blir ett sätt att slipa ner sin tröskel genom små snabba uppgifter och se dörrar öppnas, och att hitta verktyg som kanske till och med får det att bli lite kul! Den här boken innehåller ju uppgifter av alla möjliga slag, så du kan ha nytta av den vad du än vill skriva. Dessutom är det en toppen-lathund för språklärare som har en stund över och inte har förberett någon uppgift.

Här är en av skrivövningarna – vilka blir dina ord?

Det man då frågar sig är – kan verkligen alla skriva? Embla tror det, även om alla kanske inte kan skriva allt. Hon menar att vi behöver komma ifrån stigmat att skriva handlar om rättstavning och grammatik, som vi kanske lärde oss i grundskolan.
– Många copywriters är till exempel inte alls särskilt vassa på skrivregler, men är grymma på att väcka intresse och berätta en story. Jag själv är mil ifrån att kunna tänka ut en deckare till exempel. Eller att skriva på rim. (Anlita inte mig till jul, med andra ord.) Däremot är jag bra på att hitta koncept och kommunicera utan krusiduller. Dessutom är det väldigt många som kan prata intressant och berätta fantastiska historier och om de bara kände lite mindre respekt för pennan så är det ju ”bara” att skriva ner det munnen skulle ha sagt. Och efter ett års skrivövningar är tanken att det ska bli ännu lättare.

Följ Alla kan skriva här och här.