fbpx
Gå till...
form

Ett tal om ord och text: Ingen läser form

När uppgiften var att skriva ett tal, valde Viggo Lindberg i Copy 1 att skriva ett försvarstal till ord och text – Ingen läser form. Vi tittar på filmer och bilder men läser inte lika mycket som förr. Såhär skriver Viggo:

En bra text är alltid större än form och bild. Problemet med form är att den inte kan stå ensam, den klarar sig inte själv. Finns det ingen förklarande text så blir det visuella namnlöst, förvrängt och tomt. Det är alltid språket som sätter gränserna för det vi ser. Det vi inte kan uttrycka med penna och papper existerar inte. Jag tänker på det antika Grekland. I Odyséen beskrivs aldrig havet eller himlen som blå. Grekerna visste inte vad blått var, den färgen fanns inte. Hade Homeros haft en kamera och fotograferat blåbär hade han antagligen kallat dem svartbär. Ord förklarar.

En bra text ger namn till människor som inte kan föra sin egen talan. Jag tänker på Alan Kurdi. Utan ordet hade vi inte vetat om hans namn eller berättelsen om hans korta liv. Det var texten som gav oss vetskapen och inte bilden. Berättelsen om den kurdiska familjen från Kobane i Syrien hade gått oss förbi utan ordet. Utan det hade vi bara sett ännu tragedi, en av alla de anonyma som dör på Medelhavet. En död flykting på en anonym strand. Texterna om händelsen gjorde det omöjligt att låta Alan försvinna från våra medvetanden. När vi ger personer ett namn så gör vi dem också till människor. Ord inkluderar.

En bra text får folk att engagera sig och bli kreativa själva. Jag tänker på Bo Hansson som på 70-talet läste Sagan om Ringen och sedan tänkte att den här boken behöver ett soundtrack. Hansson spelade in ett ikoniskt album baserat på texten, på ordet. Han såg allting framför sig, såg paniken, skräcken men även vänskapen och modet. Detta utan hjälp av bilder. Ord inspirerar.

En bra text kan misstolkas men ändå ha chans att påverka världen. Jag tänker på Günter Schabowski i Östtyskland som råkade säga “Omgående” i stället för “Jag vet inte” på en presskonferens. Han hade fått papper från partiledningen med direktiv, men inte hunnit lära sig orden. Det är många som tror att Berlinmurens fall hade fått vänta om det inte vore för det han sa. Det kablades genast ut på TV och inom kort var Tyskland enat. Ord förändrar, ord är makt.