Gå till...
Blogg

Första, andra och tredje plats i vårt senaste Game Jam

I mitten av februari var det Game Jam Weekend hos oss på Forsbergs. Syftet är att skapa spel tillsammans under lekfulla former, men några spel gick också vinnande ur helgen.

Temat för helgen var olycklig kärlek, då workshopen ägde rum i anslutning till Alla hjärtans dag.

På första plats kom spelet på bilden ovan – en mörk kraft försöker dränera jorden på kärlek genom att äta upp kärleksandan. Ljusets krafter kommer försöka stoppa det hela. Här och här hittar du mer information om spelet och här kan du ladda ner det. Här finns ett Youtube-klipp.

Teamet bakom spelet var Oliver Jonasson (programmer), Sara Åkerström (3D Art, Tech Art & VFX), Freja Rasmusson (UI och VFX), Axel Dalborg (Concept & 2D Art) och Kenny Gustavsson (Technical Sound Designer och Composer).

Andra plats

På andra plats kom spelet ovan, Husfrid. Teamet bakom det är Erik Johansson, Emil Samuelsson och Samuel Lindberg.

Tredje plats

På tredje plats kom Cupid’s Quest. Du är Amor och det är dags för skolbal. Du ska skjuta kärlekspilar på alla nördar och dödspilar på alla mobbare. Du får 10 poäng för varje nörd och 50 för en mobbare. Spelet skapades av Alexander Uray och Adrian Boberg (programming), Joen Bager (Art) och Viktor Granström (music/sound). Här finns ett klipp!

Håll ögonen öppna under våren för att kunna medverka nästa gång vi har Game Jam – både amatörer och proffs är välkomna.

 

 

Rönnells antikvariat

Välkommen på litterärt vernissage

Det börjar nästan bli en årlig tradition, att våra studenter får möjlighet att skylta om hos Rönnells Antikvariat på Birger Jarlsgatan. Nu är det dags igen och du är varmt välkommen på vernissage nu på torsdag.

Kan du inte då? Ingen fara, du kan gå förbi en annan dag och titta om det passar bättre. Här hittar du mer information.

kreativitet

Magnus Frederiksen: ”Form utan innehåll är inte intressant”

Att vara kreativ och hitta sin kreativitet – visst låter det abstrakt? Men det finns väldigt konkreta sätt att förhålla sig till sin kreativitet, och att få kontakt med den. Det sättet att tänka genomsyrar allt som kreatören Magnus Frederiksen gör.

Ett farligt missförstånd är att kreativitet skulle handla om att ta snygga bilder eller rita snygga teckningar. Att man redan på förhand har bestämt hur saker ska vara, och sedan gör dem precis så. Magnus vill förmedla att det handlar om att lösa en uppgift på ett nytt sätt.

– Kreativitet kan vara en ensamstående mamma med två barn och heltidsjobb. Att hon får ihop tillvaron utan att explodera beror på att hon förmår hitta kreativa lösningar i stort och smått.

I jakt på det fula

Magnus frilansar som grafisk designer, Art Director och illustratör under namnet Glafisk design och pratar mycket om kreativitet med både företag och studenter. Fokus är att få sig själv och andra att släppa alla tankar på hur man ”borde göra”. Därför jobbar han mycket med att saker och ting ska vara fula.

– Gör man något medvetet fult tänker man inte på formen, utan på vad man vill säga. Det här sättet att tänka lyfter jag in i nästan alla mina samarbeten. Det är ingenting nytt, men under de senaste tio åren har tekniken tagit över. Då blir risken att man glömmer det viktiga – idéerna. Form utan innehåll är inte intressant, och att sätta sig direkt och jobba i programmen begränsar kreativiteten. Man pillar med funktioner eller effekter för ett snyggt slutresultat men har i slutändan inte sagt något vettigt, säger han.

Illustration med nytt fokus

Kvällskursen i illustration här på Forsbergs har gått ifrån att tidigare ha varit en ganska teknisk kurs där man fick lära sig tekniken kring tecknandet, till att handla mer om sättet att tänka och att hitta ett personligt uttryck i sitt tecknande.

– Mitt mål är att kursdeltagaren ska kunna maxa sitt personliga uttryck och matcha det med sina idéer. Det handlar mer om att börja teckna än tekniken. Att komma i kontakt med sin maximala kapacitet till att vara kreativ.

Magnus brukar inleda sina lektioner med kreativ gymnastik i en halvtimme, för att boosta igång idéerna. Och det här friare, mer lekfulla och kreativa arbetssättet har gett resultat

– I en affischtävling förra året knep ju Forsbergs-studenter första-, andra- och tredjeplatsen. Jag jobbar mycket med att maxa tiden för att komma på något bra och vänta så länge som möjligt med det tekniska. När vi väl nått fram dit brukar det falla på plats, för att studenterna redan vet vad de vill göra.

Magnus Frederiksen

Magnus Frederiksens Instagram-serie ”Seriemord i Absurdistan” uppstod utifrån kreativ gymnastik.

KREATIV GYMNASTIK – EN ENKEL ÖVNING

* Gör något som bara är idéskapande, t ex: Skriv två slumpmässiga ord (som inte har med varandra att göra) på ett papper. Vi säger glass och ondska.

* Nu är ditt jobb att rita olika motiv som kombinerar de två orden på så många sätt som möjligt. Det första kanske blir en ondskefull glass. Sedan kanske tankegången blir: Vad är ondska? Trump? Ja, då kanske du ritar Trump som äter glass. Vad är glass? Is på danska! Då ritar jag Trump som står på en isbädd, eller plockar in en annan ond figur – Satan – och låter honom och Trump slåss om en glass, osv.

* Gör minst fem skisser på fyra minuter.

– Det övar hjärnan i att tänka snabbt, säger Magnus. Man får antagligen inte användning för skisserna men man startar igång hjärnan, och sedan är man på banan och kan spåna idéer. Precis såhär uppstod mitt Instagram-baserade serieprojekt Seriemord i Absurdistan. Det gick från en ordlek till en politisk plattform!

På gång framöver

Nu är det dags att få fler att börja i den kreativa änden – därför håller Magnus nu på med ett spel om den kreativa processen. Spelet bygger på att tvingaden som spelar att tänka kreativt. Än så länge är det i utvecklingsfasen, men idén är tydlig.

– Andra kreatörer kommer nog gilla spelet, men egentligen riktar det sig till vemsomhelst. I grund och botten handlar det om att få människor att tänka annorlunda, så det vore bra om politiker och andra makthavare vågade prova.

Alla kan skriva – eller?

Drömmer du om att skriva, men har svårt att komma igång? Eller är du en skrivande människa som kör fast ibland? Då är boken Alla kan skriva av Embla Sue Panova, Micke Rosén och Anna Kleinwichs Magnusson, som alla jobbar som copywriters och skribenter, något för dig. 

Boken innehåller 365 skrivövningar av olika slag, en om dagen om du vill, med syftet att få igång kreativiteten och vässa pennan. Eftersom både Embla och Micke är lärare hos oss blev vi extra nyfikna. Embla berättar:

– Min egen resa till att börja skriva var inte alls så självklar och jag tänkte att om människor bara fick en lägre tröskel in i skrivandet så tror jag att alla kan skriva. Jag pratade med Anna på Stockholms Skrivbyrå och vi kom på att en uppgift om dagen i ett år skulle vara ett bra format för en inspirationsbok. Sedan teamade vi upp med copygurun Micke Rosén. Jag brukar skoja om att det var för att vi behövde en vit, medelålders man, men faktum är att tre kompletterar varandra väldigt bra.

Boken Alla kan skriva innehåller 365 skrivövningar.

Bättre skribent med lägre trösklar

Embla säger att målgruppen – tvärtemot vad man lär sig på reklamskola – är nästan alla.
– Åtminstone de flesta. Jag tänker mig att sådana som jag själv, som har skrivit i åratal och i ärlighetens namn sällan tar en omväg för att ”bara testa lite”, kan ha stor nytta av prestigelösa uppgifter som inte är på blodigt allvar.

Självklart passar boken även för personer som inte tror att de kan skriva, men ändå vill göra det. Eller de som hatar att skriva men ofta åker på det.
– Boken blir ett sätt att slipa ner sin tröskel genom små snabba uppgifter och se dörrar öppnas, och att hitta verktyg som kanske till och med får det att bli lite kul! Den här boken innehåller ju uppgifter av alla möjliga slag, så du kan ha nytta av den vad du än vill skriva. Dessutom är det en toppen-lathund för språklärare som har en stund över och inte har förberett någon uppgift.

Här är en av skrivövningarna – vilka blir dina ord?

Det man då frågar sig är – kan verkligen alla skriva? Embla tror det, även om alla kanske inte kan skriva allt. Hon menar att vi behöver komma ifrån stigmat att skriva handlar om rättstavning och grammatik, som vi kanske lärde oss i grundskolan.
– Många copywriters är till exempel inte alls särskilt vassa på skrivregler, men är grymma på att väcka intresse och berätta en story. Jag själv är mil ifrån att kunna tänka ut en deckare till exempel. Eller att skriva på rim. (Anlita inte mig till jul, med andra ord.) Däremot är jag bra på att hitta koncept och kommunicera utan krusiduller. Dessutom är det väldigt många som kan prata intressant och berätta fantastiska historier och om de bara kände lite mindre respekt för pennan så är det ju ”bara” att skriva ner det munnen skulle ha sagt. Och efter ett års skrivövningar är tanken att det ska bli ännu lättare.

Följ Alla kan skriva här och här.

cannes

Student nominerad till prestigefull utbildning i Cannes

Cornelia Batalow i Grafisk design och reklam-tvåan har blivit nominerad till den prestigefulla utbildningen Roger Hatchuel Academy i Cannes. Vi gratulerade henne och ställde några frågor.

Hej Cornelia och grattis till nomineringen, berätta mer!

– Tack! Det är en utbildning som Cannes Lion anordnar för studenter som pluggar kreativa utbildningar världen över. Den pågår i fyra dagar under själva Cannes Lion-festivalen.

Vad ser du mest fram emot ifall du får åka?

– Jag är en av tre nominerade i Sverige och en blir utvald att åka. Om jag blir en av dem så ska det bli väldigt kul att gå på föreläsningar med eliten inom kommunikation och marknadsföring. Det skulle vara svincoolt! Träffa nya människor och knyta kontakter internationellt är inget fel det heller.

Vad inspireras du av i din roll som AD och digital kreatör?

– Jag inspireras av utmaningar och att knäcka nöten med smart kommunikation som berör eller ger reaktioner.

I vår går du ut skolan – vad vill du göra sedan?

– När jag började på Forsbergs var jag helt hundra på att jag ville bli Art Director, men nu har jag mer glidit in på produktion och animation. Drömjobbet hade varit Art Director och att producera, till exempel i form av digital kreatör.

Här finns Cornelia på Instagram och här är hennes hemsida.