Gå till...

8 examensprojekt till – flyktingkrisen, maximalistiska mönster och ett typsnitt baserat på föreställningar om kön

Idag är det vernissage och sen kör vi Nature of Forsbergs hela helgen. Här hittar du all info du behöver. Om du fortfarande inte är övertygad kommer här sneak peeks på ytterligare 8 projekt.

Amanda Edholm kombinerar allt hon älskar i sitt projekt @avtryckbyamanda – mönster, färger och inredning.  Hon skippar minimalismen helt och har tagit fram egna färgstarka mönster som reflekterar hennes personlighet. Amanda vill få fler att släppa sina rädslor och våga uttrycka sig själva med färg och form – more is more!. Kom och häng i hennes maximalistiska rum i helgen. Skapa ett eget mönster och bli en del av Amandas vision. 

För närvarande finns det ca 350 miljoner vapen i omlopp i USA. Alltså fler vapen än människor. Daniel Yousefi, Lamin Cassama och John Pettersson-Östlund ville försöka förstå hur det här är möjligt. De undersökte tillgången och såg att det är sjukt lätt att få tag i vapen i USA – så lätt att de fick reda på vilka objekt som skulle kräva mer jobb för att få tag i. I sitt gemensamma examensprojekt visar de upp dessa objekt och bjuder på en ordentlig tankeställare.

Här ser vi ett rollspel på svenska skapat av Niklas Wallén och Stefan Jansson. Äventyret äger rum på en mystisk ö som dyker upp från ingenstans. Nu gäller det att ta kontrollen över ön och utforska den. Vilka faror kan vara så destruktiva att hela ön måste gömmas? De fick möjlighet att skapa det här äventyret åt företaget RIOTMINDS, pitchade idén för sina klasskompisar och fick med sig hela fem studenter från GameArt!

Vi bär alla på omedvetna föreställningar om vad som är feminint och maskulint. Den mänskliga hjärnan stämplar människor, färger, ord, yrken, kläder och annat. Men varför? Och vad säger det om oss? För att få reda på det frågade grafisk design- och reklam-studenten Josefin Holmquist 124 personer vilka typsnitt de uppfattade som feminina, maskulina eller neutrala. Utifrån resultaten hon fick skapade hon ett eget typsnitt som var en mix av de tre faktorerna. Typsnittet ska ses som en observation, baserad på stereotyperna kring könsroller. 

Att få en brief, utveckla ett koncept, skapa en pitch, vinna pitchen och se konceptet bli verklighet. Så beskriver Fred Sandberg sin erfarenhet av två år på Forsbergs skola. Så när han med @natureofforsbergs vann tävlingen om årets koncept för examensutställningens helhet såg han det som sin plikt att ge det liv. Han har styrt evenemanget och sett till att allt har blivit gjort i tid. Affischer, sociala medier, sponsorer, inbjudningar, foto, sajt, katalog och mycket mer. Och det är hans examensprojekt!

Varje dag använder vi en mängd produkter som har en negativ inverkan på naturen. Kemikalierna de innehåller förstör haven, en droppe i taget. Tanken på att minska på kemiska ingredienser har funnits framför oss hela tiden, lösningen börjar med ett bär i Petra Attlings examensprojekt Framtiden är bär – hon har hittat naturliga produkter som kan ersätta de vi vanligtvis använder. Blåbär till håret, avokado och honung för att raka benen, kokosolja för att återfukta huden, tranbär som inpackning och lingon som ansiktsmask. Efter att ha testat själv märkte Petra att dessa naturliga resurser funkade lika bra och gav samma resultat som vanliga hudvårdsprodukter. Hennes mål är att med sitt examensprojekt inspirera fler att göra samma sak!

Graham Thompson har under våren praktiserat på Flarie, ett företag specialiserat på tävlingsinriktade mobilspel. Under sin tid där har han designat och släppt fem spel som redan har spelats av tusentals människor runtom i landet. I sitt examensprojekt visar han upp de här spelen eftersom han ser dem som en representation för allt han lärt sig under sina två år i Forsbergs Game-klass, både när det gäller gamedesign och programmering.

Copy-studenten Jonna Fyhr har under sina två år på Forsbergs dagskola sett att hon ofta ställs mellan sina egna moraliska värderingar och kommersiell vinning och att det senare alltid vinner. För i slutändan handlar det om kundens pengar, inte Jonnas värderingar – men det är hon som väljer vad som ska synas i det offentliga rummet. Hon har bestämt sig för att använda reklamens kraft för annat än bara cash. Hon vill använda sin makt som kreatör till att öka representationen i den reklam vi ser. Hon vill se homosexuella, svarta och tjocka personer på våra stortavlor. Hon vill se kvinnliga chefer, transpersoner i familjesituationer och män som gråter och håller varandra i handen. Flyktingkampen är en kort film om rätt och fel, män och kvinnor, flyktingkrisen och västvärldens brist på förståelse. Men framförallt handlar den om att kunna stå för det man skapar, och det är vad som känns viktigast för Jonna. Att använda sin plattform för bra grejer som kan göra världen en pytteliten aning bättre. 

8 examensprojekt – i helgen är det dags för utställning

Vi fortsätter att presentera våra studenters examensprojekt inför årets utställning Nature of Forsbergs som äger rum på Konstnärshuset och Rosendals trädgård fredag-söndag, här är Facebook-eventet.

Hyper Reality är ett tillstånd där verklighet och teknologi sömlöst blandas och skillnaden däremellan blir oklar. Vi ser det redan hända i och med smartphones och riktad marknadsföring i sociala medier. Johan Bäckman och Tobias Kingstedt funderar över reklammakarens roll i det här. Vilka moraliska ansvar har kreatören när reklam hittar nya uttryck som är svårare för mottagaren att undvika? I sitt examensprojekt vill de skapa en påminnelse till sig själva och resten av samhället om de moraliska aspekterna av reklam i en alltmer uppkopplad värld.

Som en konsekvens av #metoo, där tusentals kvinnor berättade om sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp, skapades nya ord och uttryck. I Svenska akademiens nya ordlista samlar och definierar copywriter-studenten Sofie Svensson de nya orden och uttrycken på ett samtida sätt. Samhällskritiskt och viktigt, kille och avsmak snarare än snille och smak.

Jakob Eklund har under sina år på Forsbergs utvecklat en besatthet av typsnitt och typografi. Han har blivit förälskad i den långsamma och krävande processen, enkelheten i formerna och hur en detalj kan kommunicera så mycket beroende på hur den placeras. Som examensprojekt har han därför skapat typsnitt som han kommer visa upp i en designstudio på plats.

Anny Sandberg har gjort ett utsnitt ur ett föreställande spel för barn. Spelaren tar kontroll över tre karaktärer för att lösa pussel utifrån sina personliga förmågor. Annys examensprojekt visar en bana och de tre karaktärsprofilerna, för att ge besökaren en bild av spelvärlden hon har skapat.

Irene Rodriguez har gjort en illustration som är tänkt som bokomslag till en äventyrsbok med fokus på rollspel. Utmaningen låg i att göra den så levande och intressant som möjligt och här ser ni resultatet! 👾👾

Copystudenten Afshin Zali beskriver sitt projekt som att naturen är en fristad för så många men det finns människor som drar sig tillbaka av andra anledningar – anledningar som kan säga oss mycket.

Donald Trump har sagt att USA:s förhållande till Ryssland nu är värre än någonsin, inklusive kalla kriget. Medan domedagsklockan närmar sig en global katastrof utforskar Hannes König Winqvist i sitt examensprojekt hur man kan använda sig av naturen i överlevnadssyfte – om stormarna eller krigen kommer till Stockholm, vilket vi så klart hoppas slippa. 👀🙈 Är ni apokalyptiskt lagda?

Noemi Caro älskar det sköna och enkla i en vattendroppe som har landat på ett löv. Därför har hon gjort ett försök att frysa det ögonblicket i en vas. Hon har inspirerats av tropiska växter eftersom det påminner om hennes ursprung och hoppas att besökarna ska känna samma lugn som hon gör när de ser vasen. 

Sneak peeks på 7 examensprojekt – bara en vecka kvar!

På Instagram bjuder vi nu på sneak peeks varje dag fram till examensutställningen Nature of Forsbergs, som ju äger rum redan nästa helg! Självklart vill vi lyfta fram studenternas inspirerande projekt även här i bloggen.

SARA AHLSTRÖM OCH FANNY LAUBSCHER. @ahlstrom.design och @fannylaub har producerat en typo­grafisk bok för att öka medveten­heten kring dyslexi. Genom att använda sig av text och papp­er av olika material och vikt visualiserar de känslan av att läsa och skriva för den som har dyslexi. På så sätt skap­ar de en obekväm och utmanande läsupplevelse och ger en inblick i hur en dyslektiker känn­er och upplever en värld av text. Inne­hållet är helt baserat på berättelser av dys­lektiker, deras känslor, upp­levelser och erfaren­heter. Med detta vill Fanny och Sara ge icke-dyslektiker en djupare förståelse för dyslexi genom att komma den så nära inpå som möjligt.

LINA WIKMANS. För några år sen undersökte DN-journalister ett gäng historieböcker från de största förlagen. Det visade sig att bara 13% av namngivna historiska personer var kvinnor – trots att förlagen sade sig ha försökt tänka jämställt i urvalet. Det här är inte okej, menar grafisk design- och reklamstudenten Lina Wikmans och eftersom de inte ryms i historieböckerna vill hon låta de historiska kvinnorna ta plats i ett sammanhang där vi vanligtvis ser namn på kända manliga idrottare och stora modehus. På en produkt som nästan alla kvinnor använder. Hon vill i sitt examensprojekt erbjuda oss ett sätt att bära historien med oss, vart vi än går.

ANTON SILVOLA, WILLIAM NELANDER OCH ALEXANDER LASTRA. Enbart i Sverige ligger fler än 25 miljoner mobiltelefoner och skräpar i människors hem. Idag har smartphones en livslängd på bara två år – vilket kostar en förmögenhet för klimatet. Samtidigt pågår det största kriget sen andra världskriget i Kongo, främst orsakat av den desperata jakten på mineraler just till våra mobiltelefoner. Under de senaste 20 åren har fler än 5,4 miljoner människor mist sina liv i det kriget. Ett sätt att få ett slut på eländet är att ta vara på allt elektroniskt skrot i vårt samhälle. Mineralerna i våra telefoner kan återanvändas om och om igen. Att återvinna din gamla smartphone kan alltså både rädda liv och klimatet.

MIKAELA FÄLTHEIM. Det finns de som säger att Sverige är så jämställt att vi inte längre behöver prata om jämställdhet. Att vi borde vara nöjda nu och koppla av. @mikaela.faltheim tycker precis tvärtom. Hon ser att det går framåt men alldeles för långsamt. Hon brinner för att lära folk om feminism och i sitt examensprojekt uppmanar hon oss alla att jobba hårt för mer resultat. Ingen får nöja sig förrän samhället är helt jämställt. På riktigt.

BJÖRN JONASSON. Björn älskar brädspel och har tillsammans med Cristoffer Wiker tagit fram ett spel inspirerat av dungeon crawl, där man ofta utforskar katakomber, slåss mot monster och upptäcker försvunna skatter. Det unika den här gången är tillgängligheten – spelet är lätt att lära sig och går relativt fort att spela. Man använder kort istället för tärningar. Blir du nyfiken? Du kommer få prova på vår examensutställning!

SAGA KRÜSELL. Syftet med gay pride-rörelsen är att skapa ett samhälle där den inte längre behövs. Det slutprojekt som @sagakrusell_art_design gör är ett bidrag till den kampen. Hon påpekar hur skumt det är att vi lever i ett av världens mest öppna länder och ändå ofta antar att någon är heterosexuell innan den säger något annat. Varför är det ens en grej att komma ut ur garderoben liksom? Ingen heterosexuell person gör ju det, eftersom det anses vara det normala. Därför uppmanar Saga ALLA att komma ut. Som hetero, gay, queer, asexuell eller vadsomhelst – som en symbolisk handling för att utmana normerna.

ZEILA DELL’ARTE. Här ser vi ett mobilspel designat av gamestudenten Zeila Dell’Arte. I sitt examensprojekt visar hon processen från att ta fram karaktärer och hela vägen till färdigt resultat. Spelet är inspirerat av de mest populära mobilspelen, där karaktärerna ofta är gulliga och färgerna mättade. Zeila visar olika utmaningar som en game art-designer kan stöta på och berättar om strategier och lösningar för att göra resultatet mer intressant.

Vi kommer fortsätta att lyfta fram projekt ända fram till nästa helg, både här och på Instagram. Är du arbetsgivare? Anställ alla dessa elever innan någon annan hinner före. Bara ett tips.

 

Wow – silver till Daniel Yousefi och Lamin Elias Cassama i The Young Ones!

Just nu befinner sig våra studenter Daniel Yousefi och Lamin Elias Cassama i New York, eftersom de nominerats i den prestigefyllda reklamtävlingen The Young Ones. Igår var det dags för prisutdelning – och de kammade hem silver! Vi har pratat med dem om uppdraget och hur de valde att lösa det.

Hej och stort grattis till silver i The Young Ones! Vad är det här för tävling?

– Hola! Tack så mycket. One Show är en årlig reklamtävling som äger rum i New York varje år. Toppbyråer från hela världen deltar. One Show anordnar även The Young Ones, som alltså är motsvarigheten för studenter. I år var det över 400 bidrag bara bland det första urvalet finalister. Client Pitch är en annan tävling som One Show anordnar, och går ut på att man ska pitcha sin idé för en panel med jurymedlemmar.

Hur såg uppdraget ut?

– I USA pågår just nu det många kallar för en ”osynlig epidemi”. Kort sagt så missbrukar många amerikaner smärtstillande som innehåller opioider och blir på sikt heroinberoende, eller dör. Över 64.000 amerikaner dog bara 2016 – en siffra som stadigt ökat. Briefen gick ut på att uppmärksamma problemet och erbjuda en lösning utan att stigmatisera de personer som hamnat i missbruk, eller ligger i riskzonen.

Hur löste ni briefen?

– Vi började arbeta alldeles för sent – trots att man har runt sex månader så var det inte förrän en vecka innan deadline som vi faktiskt satte oss och började jobba. Och då var det egentligen bara att stänga alla filter och köra stenhårt på en lösning som kändes rätt i magen. Vi utgick från en av de arenor där missbruket är som värst: sportvärlden. Många atleter tänjer gränserna för vad de klarar av och då är smärtstillande ett sätt för dem att hantera skador. Därifrån föll allting naturligt på plats. Vi valde att lansera ett samarbete mellan Nike och The National Institute on Drug Abuse, och lanserade en kollektion med målet att uppmärksamma allmänheten om opioidkrisen. Varje plagg är döpt efter en viss drog (exempelvis Oxycodone hoodie) men istället för information om plagget får man istället information kring drogens effekt på samhället.

En fågel viskade i mitt öra att ni är tävlingsproffs. Berätta mer!

– Haha, proffs är att ta i, men visst stämmer det att vi har gjort en del tävlingar det här året. Vi hittade verkligen varandra under arbetet med Young Ones och var hungriga efter att få göra mer. Det var egentligen grundat i både en vilja att vinna, men samtidigt också att få något man kan vara stolt över i portfolion. Och så har vi jävligt roligt tillsammans.

Har ni några tips till andra tävlingssugna reklamstudenter?

– Bara gör det. Tänk inte på att vinna, men sätt ribban högt. Kolla in andra bidrag som vunnit tävlingar tidigare år. Fundera på vad som gör dem bra, vilka punkter ni resonerar med och varför ni resonerar med dem. Gör något personligt, men tänk på att släppa egot. Knåda alltid fram det som är bäst för idén. Och för guds skull – hitta någon som du verkligen kan jobba med. Ibland är den bästa av vänner inte den ideala arbetspartnern. Och – om ni ger er in i det, så gör det helhjärtat. Det kommer krävas m å n g a sena nätter, mycket is i magen, och ni kommer vara tvungna att lära er saker som ni verkligen inte har ork med. Rent allmänt så är det andra året på skolan inte en barnlek, och att sitta kvar till ett på morgonen i flera veckor är inte alltid det man helst av allt vill göra i världen. Men så länge man försöker hålla humöret uppe, försöker ha kul, och försöker tänka på hur fint det kommer bli i mappen så är det värt det.

Ni är i New York, vad mer ska ni göra där och var kan man följa er?

– Just nu sitter vi i ett trångt kök i Chinatown och suktar efter att få gå ut i solen, medan vi febrilt jobbar med att få till vår mapp för att kunna gå på möten hos lite olika byråer. Utöver det: pizza, kinamat, öl, kanske göra lite töntiga turistiga grejor. Sedan egentligen bara njuta. Vi kommer att lägga upp lite på Forsbergs skolas instagram stories om hur vi har det, kolla här!

Sneakpeaks på studenternas slutprojekt

Dagarna snurrar på fort nu och det är inte långt kvar till Forsbergs skolas examensutställning 2018, Nature of Forsbergs. 19-20 maj är datum att lägga på minnet. Vi kommer att bjuda på lite sneakpeaks här i bloggen, men vill också tipsa om att följa skolan på instagram där vi låter er smygtitta på 1-2 projekt dagligen fram till utställningen. Här hittar du Facebook-eventet, OSA gärna och skriv upp i kalendern!

Mönster av Amanda Edholm. Håll koll på skolans instagram för mer info om det här!

I år flyttar utställningen ut från skolan vid Zinkensdamm och flyttar in på Konstnärshuset och Rosendals trädgård. Examensutställningen har även en egen sajt som du hittar här.

Ses nästa vecka då? Jaaa!